Allsvenskan

Allsvenskan eller fotbollsallsvenskan är för många ett kärt ämne. Alla som tittar på fotboll i Sverige vet förmodligen vad allsvenskan är för något.
Men för dig som inte vet, så tänkte jag berätta lite om den. Innan 1924 fanns ingen allsvenska utan endast olika ligor för olika regioner t.ex östsvenskan, mellansvenska, västsvenskan och uppsvenskan, dessa bildade sedan allsvenskan.
Det är den högsta och mest prestigefyllda ligan vi har i Sverige, den första allsvenska matchen spelades 1924 och vanns av GAIS.
Laget som vinner ligan blir svensk mästare och tilldelas då SM-guld. Laget med flest SM-guld är IFK Göteborg med 18 vinster, efterföljd av Malmö FF med 15 st.

Spelschemat är en rak serie med 16 lag som möter varandra en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. Det vinnande laget får tre poäng, oavgjort en poäng och förlust inga poäng.
Den största allsvenska arenan är Råsunda stadion, vilken är hemmaarena för laget AIK. Stadion har en kapacitet på över 36 000 åskådare! Man kan satsa en slant på att den kommer fortsätta fyllas framöver.