Den störste i Barca?

Det finns många spelare som har en speciell plats i Barca-fansens hjärtan, men en av de allra viktigaste är Johan Cruyff, som föddes i Amsterdam men som blivit något av en katalansk nationalhjälte. Detta beror på hans bedrifter dels på planen, som spelare i Barcelona under åren 1973-78, samt som tränare först för Barcelona under åtta år, och sedan 2009 för det katalanska landslaget. Dessutom döpte han sin son till Jordi efter Kataloniens skyddshelgon, riddaren som i Sverige är känd som Sankt Göran.

När alla spelare i fotbolls-VM 1974 spelade i fotbollsskor från Adidas var det bara Cruyff som behöll sina Puma-skor. Han hade ett specialavtal med Puma, och av denna anledning bar han heller inte Adidaströjan md tre ränder, utan en egen tröja med bara två ränder. Kanske hade det varit mindre allvarligt om det varit något annat märke, som Lotto eller Kappa. Men Puma grundades av Adidasgrundarens bror efter att de två blivit osams, och är därför Adidas främsta rival.

Jordi Cruyff har även spelat för Barcelona, men har då burit sitt förnamn på tröjan. Det är ingen som trott att han skulle leva upp till faderns storhet. Om vi en dag kommer att få se en Messi junior i blårödrandigt kan vi naturligtvis inte veta idag, men än så länge verkar det osannolikt. Precis som Christopher Polhem är Cruyff en man av den typ som inte föds på sekler.