Problem med matchfixning

Något som vi hört tala mycket om på senaste tiden är uppgjorda matcher för att korrupta spelare och andra ska tjäna stora pengar på fotbollsmatcher som spelas – och nu erkänns att uppgjorda matcher, så kallad matchfixning, är ett utbrett problem i Sverige.

fotboll (2)Var du i somras sugen på att satsa en slant under till exempel fotbolls EM? Tack vare de olika spelsajterna hade du säkerligen möjlighet att både lägga betting och läsa nyheter inför fotbollens sommar i fjol. Men tvekade du att satsa en slant av rädsla för att dessa matcher skulle vara uppgjorda och istället valde att endast satsa på svenska matcher mellan svenska lag så visste du säkerligen inte om att vi i Sverige faktiskt har ett nästan större problem med matchfixning än vad som råder på stora evenemang såsom EM. Något som nu kan avslöjas är nämligen att matchfixning är ett mer utbrett problem i Sverige än vad man trodde från början – och det är korrupta spelare och tränare som ofta står för fixningen.

Spelarna kanske inte vet vad som gäller

I Jönköpings Posten skriver man att matchfixning är ett samhällsproblem snarare än ett fotbollsproblem. Detta eftersom att det är många inom fotbollen som kanske inte har koll på vilka regler som faktiskt gäller och vad som klassas som en uppgjord match. Vad alla till exempel vet är att det är olagligt att som spelare för pengar göra så att ens egna lag förlorar en match, men vad man kanske inte är lika medveten om som i alla fall fotbollsspelare är att det inte heller är tillåtet att satsa pengar på, betta, på en match man själv ska delta i – det klassas också som matchfixning enligt regelboken och är vanligare än man tror att spelare gör. Jönköpings Posten skriver även att en före detta spelare, Anders Wikström som både spelat i Gefle och Elfsborg, åker runt i landet och föreläser om just regelboken för Sveriges samtliga elitfotbollsklubbar, just för att de inte har koll på vad som gäller om matchfixning. Vad han menar är att det främst är tre saker en spelare ska veta och det är att denne:

  1. inte får spela på sina egna matcher
  2. ska veta vad denne ska göra om någon ber en om att fixa en match
  3. och spelaren ska vara medveten om att denne är ålagd att säga nej direkt.